Keihard heb je gewerkt aan die inschrijving.

Alles klopt.

Je hebt je beste projecten ingediend om indruk te maken.

Deze aanbesteding ga jij winnen!

Of toch niet? Want wat denken ze aan de andere kant van de tafel? Hoe kijken inkopers en beoordelaars naar jouw inschrijving?

Een veelvoorkomende misstap bij het inschrijven op aanbestedingen is het presenteren van het paradepaardje van je organisatie, die nét niet helemaal aansluit bij de specifieke eisen en criteria die in de aanbestedingsdocumenten zijn vermeld. Sterker nog, dit project mist exact dat element dat wordt uitgevraagd.

Hoe trots je ook bent, het draait niet alleen om indruk maken. Bij aanbestedingen gaat het vooral om het bieden van wat écht nodig is. Als je projecten niet volledig aansluiten op de specifieke eisen en criteria die in de aanbestedingsdocumenten zijn vermeld, dan loop je het risico dat je inschrijving al wordt afgewezen voordat deze de beoordelaars bereikt.

Check daarom altijd wat de klant daadwerkelijk vraagt. Stap 1 van het proces aan de andere kant van de tafel is namelijk – in termen van aanbestedingsland – het beoordelen van de inschrijvingen op uitsluitingsgronden, randvoorwaarden en geschiktheidseisen. Oftewel de knock-out criteria. Beoordelaars gaan pas aan de slag met het beoordelen van inschrijvingen als die eerste stap is afgerond.

Dus stap 1 voor de inschrijver is: zorgen dat je altijd door die eerste stap heen komt. Dat betekent soms dat je het project waar je zo trots op bent opzij moet schuiven en in plaats daarvan een ander project indient dat mogelijk minder spectaculair lijkt, maar wel precies voldoet aan de criteria die in de aanbesteding worden gevraagd.

Luister ook De Offerte Podcast podcast die Thijs en Saskia opnamen met Arjan van der Pijl. Arjan is teamleider inkoop bij de Kamer van Koophandel. Arjan heeft in zijn carièrre al heel wat inschrijvingen voorbij zien komen en heeft nog veel meer tips voor je.