Het geheime recept voor een succesvolle verkoper bestaat niet. Zo, die illusie is de wereld uit.

Er is wel één heel belangrijk ingrediënt die je als verkoper, en vooral ook als mens voor een leuker leven – goed kan gebruiken: 😍 Zelfvertrouwen!

Succesvolle verkopers geloven in zichzelf en dat heeft niets te maken met wie ze zijn en welke skills ze hebben. Ze zitten gewoonweg lekker in hun vel, geloven in hun product of dienst en doen wat ze leuk vinden.

Normaliseer en versimpel

Zelfvertrouwen is jouw eigen verantwoordelijkheid. Het komt áltijd bij jezelf vandaan, nooit bij een ander. Als jij in je hoofd vastzit in een mindset waarbij je denkt dat je iets niet kan en jezelf naar beneden haalt, krijgt iemand anders jou daar echt niet uit met een compliment of een peptalk.

Zelfvertrouwen is een mindset.

En een mindset kun je trainen.

Iedereen is wel eens onzeker en dat is helemaal niet erg. Maar als je op het punt staat een belangrijke pitch in te gaan, is het fijn als je jezelf kan helpen om de spanning die je voelt te verlagen. Als je namelijk te hoog in je spanning zit, dan daalt je zelfvertrouwen en kun je je hersenen minder goed gebruiken.

Binnen tension management – een verkooptechniek waarbij je op zoek gaat naar waar de spanning zit bij de klant – zijn hier technieken voor. En als het lukt om die spanning te verlagen, dan ga je veel meer in jezelf geloven, bereik je een hoger intelligentieniveau en een hogere productieve staat.

Technieken voor het verlagen van spanning

Normaliseer: leg de lat lekker laag

🧠 Als iets spannend is, probeer dat dan te downplayen. Zeg voor een presentatie of een gesprek tegen jezelf ‘ik kom even een verhaaltje vertellen, dat heb ik al duizend keer gedaan’. Je maakt daarmee de presentatie of het gesprek in je hoofd minder belangrijk, zodat je je spanning verlaagt.

Versimpel: verdeel iets groots in kleine stukjes

🧠 Verdeel het verkoopproces in stappen, daarmee neemt je eigen controle op een verkoopgesprek toe. Bedenk dat je de deal niet op dit moment hoeft te sluiten en dit gesprek slechts een onderdeel is van het verkoopproces. Pas je doel aan van deal sluiten naar een ontspannen gesprek voeren. Je verlaagt daarmee je spanning en bent daardoor een veel prettigere gesprekspartner.

Hulpmiddelen herstellen: praat jezelf moed in

🧠 Verlaag je spanning door jezelf moed in te praten. Zie het als affirmaties, zoals bijvoorbeeld ‘ik kan dit’ of ‘ik ben goed in presenteren’. Als je dat maar vaak genoeg doet, dan ga je erin geloven. Dat doen je hersenen vanzelf voor je.

Als laatste is het altijd goed om hulp te zoeken om je spanning te verlagen. Raadpleeg resources, zoals boeken. Zorg ervoor dat je alle kennis die je nodig hebt in huis hebt of kan terugvallen op een collega bij moeilijke vragen. Dat voelt niet alleen comfortabel, het staat ook nog eens professioneel.

Verkopen is geen magie, maar keihard werken. Dicht bij jezelf blijven, je in kunnen leven in anderen en commitment tonen zijn key. Josef Stevens van Salesbazen weet ontzettend veel over tension management en de invloed van zelfvertrouwen op het succes van een verkoper. Thijs en Saskia gaan met hem in gesprek tijdens de podcast over dit onderwerp.